Llibres 2018-2019

Quins llibres llegeixes? Per què? Moltes vegades és aleatori que un llibre acabi a les meves mans i que, d’aquí, passi a la pila de la tauleta de nit (que no sempre és garantia de lectura). Per això em sembla curiós veure la llista dels llibres que he llegit en el darrer any i mig.

He anat apuntant tots aquells que han passat tots els filtres per arribar fins a la cua efectiva de les meves lectures. Moltes d’elles les he comprat després d’haver-ne vist una recomanació a les xarxes socials (el meu punt dèbil); d’altres les he llegides per motius laborals; n’hi ha que han estat regals (gairebé sempre encertats) o compres compulsives en llibreries (impulsades moltes vegades, ho reconec, per portades que m’han resultat magnètiques), i n’hi ha que rondaven per casa per qualsevol motiu i m’han caigut en gràcia.

Aquesta llista, evidentment, no és garantia de res (simplement són els llibres que m’he llegit), però us permetrà xafardejar on m’he capbussat i què és el que més ha gaudit. Aquí ho teniu:

Novel·les realistes:
“Els fills de Llacuna Park”, de Maria Guasch (9): una meravella. Na Clara és una jove d’uns trenta anys que conviu amb el seu germà, la cunyada i el nebot. Fa feina donant classes a la presó de dones. Allà es retroba amb una persona que, en certa manera, farà que li canvii la vida fora de la reixes.
“Les possessions”, de Llucia Ramis (9): totalment recomanable! L’autora juga a barrejar-nos la història de la seva família real amb una de fictícia en què hi ha lluites de possessions i despossessions en els sentits més amplis de les dues paraules. Ella viu a Barcelona i, quan viatja cap a Mallorca, veu com el seu pare s’ha tornat paranoic sense motiu aparent. Lluitarà per intentar que el seu pare torni a la normalitat alhora que es reobren antigues ferides familiars i empresarials.
“Permagel”, d’Eva Baltasar (9): un indispensable, sobretot per gaudir de com està escrit. Relata els sentiments d’una dona lesbiana amb tendències suïcides envoltada d’un entorn familiar femení i que cerca un sentit a la seva vida. Està escrit amb un llenguatge cuidat i exquisit, obra d’una poeta que s’endinsa en la narrativa sense oblidar els seus orígens.
“L’amor fora de mapa”, de Roc Casagran (9): me’l vaig llegir d’una volada! En Llull acaba de trencar amb la seva xicota i comença a replantejar-se tot allò que forma part de la seva vida. Una novel·la sensible i plena de poesia però sense caure en la cursileria. Literatura àgil i d’una gran bellesa.
“Petons de diumenge”, de Sílvia Soler (8): una lectura que ens endinsa en el feminisme durant el franquisme. Una obra escrita, bàsicament, en format epistolar, sobre la dona i les seves petites (i grans) revolucions personals.
“Belfondo”, de Jenn Díaz (7,5): entretinguda. En la seva primera novel·la, Díaz ens presenta un poble inventat, Belfondo, i els seus habitants, tots a mercè de l’amo de la fàbrica, que fa i desfà la vida del poble així com vol.

Novel·les del més profund dels Estats Units:
“Canteu, esperits, canteu”, de Jesmyn Ward (8): una autèntica road movie literària. Viatge en cotxe d’una dona i els seus dos fills petits, amb qui mai ha mantingut una bona relació, cap a la presó d’on el pare quedarà en llibertat en breu. És també un viatge introspectiu per a cadascun dels personatges. Amb aquest llibre, l’autora va guanyar per segona vegada el “National Book Award”.
“Cançó de la plana”, de Kent Haruf (8): una lectura “amable”. Es tracta del primer llibre de la “Trilogia de Holt”, un poble de Colorado amb personatges molt genuïns, senzills però complexos, que ens dibuixen un paisatge de petits moments plens de tendresa, autenticitat i quotidianeïtat.

Novel·la negra:
“Persecució”, de Toni Sala (9): magnètica!! Una dona deixa l’home amb qui ha estat durant un any quan ell li confessa que va matar la seva exdona. La novel·la segueix, a partir d’aquest punt, la vida turbulenta de cadascun dels personatges i d’altres que hi interrelacionen. Reflexions, maldat, bondat i una incomoditat fascinant per al lector, que veu com qualsevol persona “normal” pot tenir un costat molt fosc.
“Taxi”, de Carlos Zanón (8,5): un retrat de la Barcelona menys turística i més fosca. Sandino és el conductor d’un taxi de Barcelona que té problemes amb la seva dona i no vol tornar a casa, perquè probablement acabarà trencant amb ella. Per això passa hores dins el seu taxi i amb els seus companys. Però hora rere hora es veurà involucrat en problemes de bregues, drogues i deutes.
“L’harem del Tibidabo”, d’Andreu Martín (8,5): amb el toc d’humor característic d’Andreu Martín. En Mili ha heretat el burdell de la seva mare, morta en circumstàncies poc clares. Ell és un personatge digne d’estudi que ens fa riure, escandalitzar-nos i posar-nos les mans al cap i que ens durà de la mà a investigar què va passar amb la seva mare mentre lluita per mantenir el burdell i la “dignitat” de les seves treballadores.

Lectures per a un públic adolescent/juvenil:
“Tina Frankens”, de Bel Olid (7,5): una recreació actualitzada de Frankenstein. Tina Frankens és una jove extravagant plena de cicatrius que desperta a casa la seva tieta sense saber res del seu passat. A poc a poc anirà descobrint el com i el perquè de la seva existència.
“La cosina gran”, de Laura Gost (6): primera novel·la de la jove guionista mallorquina. Explica l’evolució de na Rosa, és una jove adolescent que de sobte veu la seva vida trastocada per l’arribada de la seva cosina, que conviurà amb ella a la mateixa habitació. Una manera diferent de fer-se gran.
“El último trayecto de Horacio Dos”, d’Eduardo Mendoza (6,5): una gamberrada absurda de novel·la. La fico aquí per classificar-la d’alguna manera. Horacio Dos comanda una nau per l’espai i té una missió indeterminada que mai acaba d’esclarir. Mentrestant, mira de sobreviure amb una tripulació plena de desgraciats i descarriats.

Llibres de relats, contes o articles:
“Literatura infiel”, de Ricardo F. Colmenero (9): l’he devorat. Articles i reflexions al voltant de temes com el periodisme, la paternitat i la parella.
“Crónicas de motel”, de Sam Shepard (8): un descobriment! L’he gaudit molt. Relats i poesies ambientats en el més profund dels Estats Units. Ironia, absurditat, diversió i depressió.
“Això no és Amèrica”, de Jordi Puntí (8): si cau a les vostres mans, val la pena llegir-la. Anècdotes i situacions conegudes que permeten al lector empatitzar i vincular-se emocionalment amb els protagonistes.
“L’art de portar gavardina”, de Sergi Pàmies (7): alguns dels contes m’han agradat, d’altres m’han sobrat.

Llibres sobre esport o aventura:
“La soledad de Anquetil”, de Paul Fournel (8,5): biografia de Jacques Anquetil, ciclista dels anys 50 amb una curiosa personalitat i visió de l’esport. També retrat d’una època en què tot s’hi valia. Escrita amb un llenguatge exquisit.
“Hermanos de altura”, de Carlos Suñer (9): gran descobriment! Autobiografia que relata els anys de descobriment de la muntanya per part de l’autor, des dels primers contactes amb la Serra de Tramuntana (com a fugida del dia a dia) fins a les expedicions per les glaceres dels Alps.

Clàssics:
“La importància de ser Frank”, d’Oscar Wilde (9): (teatre) adaptació de l’obra de teatre de Wilde en què els malentesos i les aparences juguen un paper primordial. Hilarant. Molt recomanable veure’n l’obra de teatre. Llegir-lo a posteriori és rememorar la gran estona que ens fan passar els actors.
“Seis personajes en busca de autor”, de Luigi Pirandello (8): (teatre) sis personatges descartats pel seu autor es planten a un assaig d’una obra de teatre demanant poder representar el seu drama.
“Siddartha”, de Herman Hesse (8): llegida amb calma, pot ser una lectura “analgèsica”. Siddharta és un home hindú que cerca la saviesa. Un viatge espiritual i físic, ple de meditació i de pau.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Crea un lloc web gratuït o un blog a Wordpress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: