Matera

Tinc la sensació d’haver passejat i viscut uns dies en un museu. Un museu arqueològic. Cases excavades dins roques i carrers empedrats que pugen i baixen aquell turó petit però ben costerut.

Trec el cap per una de les petites portes. Sembla que m’endinsi a la casa d’un hobbit. L’estança deu fer uns vint metres quadrats. Trenta, si comptem la part de l’estable i la de la cuina. Quaranta, a molt estirar. Ara està arreglada, preparada perquè els turistes obrim la boca i mirem embadalits les parets de roca.

No fa ni 60 anys que expropiaven els darrers habitants de Matera. Aquest poble de la Basilicata italiana s’havia convertit en un niu d’insalubritat i malalties. Dins aquestes minúscules cases exacavades a la pedra hi vivien famílies de 10 o 15 persones sense cap tipus de comoditat: ni aigua corrent, ni llum, ni res de res. Parlem dels anys 50. 1950! A casa nostra alguns tenien ja els primers televisors. Allà vivien gairebé com a troglodites. El govern els va obligar a sortir-ne i instal·lar-se a les cases noves que es va construir al voltant.

Passejo per aquells carrers empedrats fent-me creus de la vida que duia aquella gent. Som en ple mes d’agost i al vespre l’aire és fresc. Diuen que a l’hivern el poble queda totalment emblanquinat. No devien ser condicions gens fàcils, però la gent es va resistir a deixar aquelles cases excavades a la roca. Feia 9000 anys els seus avantpassats ja hi vivien. Ho havien superat tot fins ara. Però, vist des del punt de vista del segle XX, no era humà que aquelles famílies seguissin visquent així.

Ara artistes i bohemis habiten aquelles antigues coves reconvertides en estudis moderns amb llum, aigua, gas, wifi i tot el que faci falta. Després de milenis, Matera ha aconseguit evolucionar. Però els petits carrers empedrats et fan sentir encara com en un altre segle. Quan creues alguna de les portes de la Matera antiga a la nova, et dóna la sensació de fer un salt en el temps.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: