Vull que el meu vot serveixi!

Diuen que el nostre sistema electoral és dels més desproporcionals que existeixen. D’acord, caldria canviar-lo… però com?

Avui un amic, en Pere Pau, m’ha parlat d’una opció que no em sembla cap tonteria. A veure com ho veieu: es tracta de que tot l’estat sigui una sola circumscripció i que tothom pugui votar el que vulgui.

Posem, per exemple, que hi ha 100 partits per votar. Tots aquests partits que siguin votats (se suposa que tots tindran un mínim de vots) tindran un sol diputat al congrés. Per tant, hi haurà 100 diputats. Però cadascun d’aquests diputats tindrà tant poder de decisió com percentatge de vots hagi obtingut. Per exemple, el PP té el 44,62% dels vots. Doncs quan es voti alguna cosa al Congrés, l’opinió del diputat del PP valdrà un 44,62%. Però també existeix l’altre extrem, el d’un partit que tingui un 0,1% dels vots, per exemple el Partit Pirata. És un percentatge molt baix, però sumant diversos partits que tinguin percentatges baixos es pot arribar a fer un percentatge significatiu!

Tanmateix, al Congrés tots els diputats d’un mateix partit voten sempre el mateix! No té gaire importància que el PP tingui 186 escons… n’hi hauria prou amb que un sol diputat del PP (després de reunir-se amb el partit i decidir què vota) tingués la força equivalent a la gent que l’ha votat.

Suposo que se m’escapen coses, que no és tan fàcil… però m’ha semblat una idea tan bona!! I una manera tan bona d’estalviar-nos sous de diputats que no aporten res de nou…!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s